Voor het installatiebedrijf Schut Sanitair uit Naaldwijk is een nieuwe fase aangebroken. Na meer dan 100 jaar historie draagt Jaap Schut het stokje over aan René van de Linden en Hans Fioole. Hiermee slaat het bedrijf een duurzamere weg in.

De afgelopen 40 jaar leidde Jaap Schut het familiebedrijf Schut Sanitair. Jaap was de derde generatie in het bedrijf, dat in 1901 door zijn opa werd opgericht. Eerst volgden zijn oudste zonen opa op, daarna kwam de jongste zoon aan het roer, de vader van Jaap. Eind jaren ’70 kwam Jaap aan het roer, maar vanwege zijn gezondheid zegt hij het bedrijf nu vaarwel. Hij kwam in gesprek met René van der Linden en Hans Fioole om het bedrijf over te nemen. Jaap: “Een mooie kans voor de toekomst van het bedrijf en de medewerkers. Op 1 april dit jaar was de officiële overdracht. De maanden daarna heb ik gebruikt om alles uit te zoeken. Hier ligt 40 jaar werkhistorie”, wijst Jaap om zich heen in het pand aan de Hovenierstraat.

Naam
René van der Linden en Hans Fioole voelen zich al aardig thuis in het installatiebedrijf. De heren hebben als directeur van aannemersbedrijf WestBouw hun sporen verdiend met installatieprojecten. Zij zien de overname als een mooie kans. René en Hans konden zich vinden in de voorwaarde van Jaap Schut om de naam ‘Schut’ te behouden. “Inderdaad”, zegt René, “al wordt het nu Schut Installatietechniek. Gelukkig stonden ook alle medewerkers positief tegenover de overname. Bestaande particuliere klanten blijven welkom voor cv-onderhoud en loodgieterswerk. Wel gaan wij ons meer richten op de zakelijke markt.”

Duurzaam
In het vernieuwde Schut Installatietechniek krijgen duurzame technieken en installaties meer aandacht. “Denk aan warmtepompen, zonneboilers en lage temperatuurverwarming. De missie van ons bouwbedrijf is om warmteverlies te minimaliseren en met ons installatiebedrijf willen wij de energie zo duurzaam mogelijk inzetten. Die elementen passen mooi bij elkaar.” Ondertussen zijn er ook plannen voor nieuwbouw. “Naast ons pand van WestBouw in ‘s-Gravenzande gaan wij een kavel bebouwen”, legt Van der Linden uit. “Het wordt een duurzaam pand, helemaal ingericht met de duurzame technieken waar we voor staan. Het leuke is dat bijvoorbeeld de warmtepomp zichtbaar blijft, zodat we aan klanten kunnen laten zien hoe zo’n pomp werkt.”

Dat is wel even wat anders dan de gasverwarming waar Jaap Schut ooit mee begon. “Maar dit is de toekomst”, ziet Jaap. Hij heeft met René en Hans een duurzame toekomst gevonden voor de naam Schut, waarmee nog minstens 100 jaar geschiedenis geschreven gaat worden.